Voeren van gordijnen

Met het voeren van gordijnen wordt bedoeld dat er achter het gordijn een tweede laag stof wordt aangebracht. Daarvoor wordt dan een zogenaamde voeringstof gebruikt. Het voeren van gordijnen kent de volgende voordelen:

Voeren

Welke methode van het voeren toegepast kan worden is afhankelijk van het type materiaal dat gebruikt wordt. In welke ruimte worden de gordijnen geplaatst? Moet het donker zijn, of hangen de gordijnen in een doorgang waar zowel de voorkant als de achterkant van het gordijn zichtbaar is?

Er zijn vier verschillende methodes toepasbaar:

Basis voeren

De voering wordt aan de bovenkant en zijkanten omgeslagen in de zomen. Aan de achterkant zijn de zomen van de gordijnstof zichtbaar. De basis methode is de meest toegepaste methode.

Top voeren

De voering wordt in de zijkant omgeslagen in de zijzoom. Bovenaan is geen bovenzoom aangebracht. Aan de achterkant zijn de zijzomen van de gordijnstof zichtbaar. Aan de bovenkant is de voering tot bovenaan zichtbaar. Deze methode kan tevens gemoltoneerd uitgevoerd worden.

Los voeren

De zijzomen van de stof en de voering hangen los van elkaar. In de stof en in de voering worden afzonderlijk zijzomen gestikt. Korte bandjes in kleur zorgen er voor dat beide zijzomen bij elkaar blijven. De voering wordt aan de bovenkant omgeslagen in de bovenzoom. Deze methode zorgt er voor de beide stoffen afzonderlijk van elkaar kunnen krimpen of uitzakken.

Duo voeren

Rondom is de voering aan de gordijnstof vast gezet. De duo methode heeft geen zijzomen, onderzoom en bovenzoom. De twee lagen stof zijn binnenste buiten aan elkaar bevestigd en omgekeerd.De duo methode kan toegepast worden bij gordijnen die in een doorgang hangen of boven een convector put. De warme lucht kan nu niet tussen de twee lagen stof blazen, waardoor de stof bol kan gaan staan.

Moltoneren:

De Top voeren methode kan ook uitgevoerd worden met een derde laag molton. Deze laag wordt tussen de twee lagen stof verwerkt. De molton geeft het gevoerde gordijn nog meer volume.