Randen of biezen aan gordijnen

Aan elk geconfectioneerd gordijn is het mogelijk een rand of bies aan te brengen.

Gordijnrand

Een gordijnrand bestaat uit één laag stof en wordt afgewerkt met een zoom. De afmeting van een gordijnrand is op maat te leveren en aan de zij-, onder- en/of bovenkant van het gordijn te plaatsen. De totale breedtemaat van het gordijn is altijd inclusief gordijnrand.

Gordijnbies

Een gordijnbies wordt om het gordijn heen gevouwen en bestaat uit 2 lagen stof waardoor er een voor- en achterkant ontstaat. De afmeting van een gordijnbies is 15 cm breed. Een gordijnbies is alleen aan de sluitkant van een gordijn te bestellen. Een gordijnbies kan gevuld worden met fiberfill waardoor de bies meer volume krijgt. Een gordijn met een bies wordt veelal decoratief gebruikt. Een embrasse zorgt ervoor dat het gordijn sierlijk voor het raam hangt.

Stofverbruik

Rand 15 cmx 2 + 2 x de inslag is 35 cm. Dit is voor de breedte van de rand. De lengte is gelijk aan de hoogte van de gordijnen + 10 cm.

Café gordijn

Het café gordijn is een gordijn dat bijvoorbeeld in een hal gebruikt wordt om tocht tegen te gaan. Er wordt een handvat van skai of leder aan de voor- en achterkant gestikt.