Basis gordijnen
De gekozen stof, in combinatie met de wijze van afwerking en ophangmethode, geeft een gordijn zijn gewenste uitstraling. Welke afwerking en ophangmethode men echter ook kiest (bijvoorbeeld plooien, ringen, lussen enz.), er vindt altijd een basisconfectie plaats.
Het basis gordijn bestaat uit de volgende onderdelen:
- Gordijnnaden
- Afwerking onderkant
- Zijzomen
- Bovenzoom
- Hoekafwerkingen
Gordijnnaden en -patronen
Een gordijn bestaat uit twee of meer aan elkaar gestikte stofbanen (behalve als men te maken heeft met kamerhoge stoffen). Het aan elkaar stikken van die stofbanen noemen we locken. Het locken zorgt er ook voor dat de stof niet gaat rafelen. Door de stoffabrikant is aan de zijkant van de stofbanen een zelfkant aangebracht. Deze zelfkanten worden tijdens het locken verwijderd. De kleur van het garen dat voor het locken gebruikt wordt, is afhankelijk van de gordijnstofkleur. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van de kleuren wit, beige of antraciet. De gelockte gordijnnaad is aan de achterkant van het gordijn zichtbaar.
Woko confectioneert gordijnen standaard vanaf de onderkant op patroon. Dat wil zeggen dat het patroon aan de onderkanten van de naast elkaar hangende gordijnen doorloopt. Bij gordijnen met dezelfde hoogtemaat loopt het patroon aan de bovenkanten ook door (zie voorbeeld standaard optie A).
PAS OP!
Naast elkaar hangende gordijnen waarbij de hoogtemaat verschillend is maar die aan de bovenkant gelijk hangen, hebben het probleem dat het patroon aan de onderkant niet meer doorloopt (zie hiernaast de afbeelding met de titel 'fout'). Dan wordt er gekozen voor optie B. Er vindt dan een confectie plaats waarbij het patroon vanaf de bovenkanten, van de naast elkaar hangende gordijnen, doorloopt.
Het patroon is aan de onderkanten wel gelijk, maar het rechter gordijn is langer dan het linker gordijn. Hier kiezenwevoor optie B.
Afwerking onderkant
Nadat de stofbanen aan elkaar gestikt zijn, wordt de onderkant afgewerkt met een onderzoom (behalve als men te maken heeft met kamerhoge stoffen, die zijn aan de onderkant veelal voorzien van een loodveter). De kleur van het garen wordt aangepast aan de kleur van de gordijnstof.
Voor de afwerking van de onderkant kennen we 2 soorten stikmethodes:
- Blindsteekmethode; wordt toegepast bij overgordijnstof. Het vaststikken gebeurt met een zogenaamde blinde steek. Een blinde steek wordt gemaakt met een machine met een kromme naald. De kromme naald gaat niet helemaal door de gordijnstof heen, maar pakt slechts iets van het weefsel op. Met als resultaat dat er aan de voorkant van het gordijn geen stikdraad te zien is.
- Doorstikmethode; wordt toegepast bij vitrage-, inbetween- en pvc-achtige stoffen. Bij de doorstikmethode wordt er gebruik gemaakt van een machine met een rechte naald. De naald gaat compleet door de stof heen, zodat er, in tegenstelling met de blindsteek methode, aan de voorkant van de stof altijd een stikdraad zichtbaar blijft.
De onderzoom die Woko hanteert kent 2 hoogtes en een loodveter afwerking:
- 8 cm onderzoom, ook wel dubbele onderzoom genoemd; wordt toegepast bij vitrage- en inbetweenstoffen maar ook bij dunne en halfdikke overgordijnstoffen. Naast de 8 cm hoogte van de onderzoom, wordt er ook nog eens 8 cmextra stof als inslag naar binnengevouwen, zodat er een dubbele onderzoom ontstaat.
- 10 cm onderzoom, ook wel enkele onderzoom genoemd; wordt toegepast bij dikke- en velours gordijnstoffen. Om rafelen van de stof bij een enkele onderzoom te voorkomen, wordt de onderkant van de stof eerst afgelockt.
- Loodveter afwerking; er wordt een loodveter aangelockt in kleur van de gordijnen.
Zijzomen
Na de afwerking van de onderkant wordt als 3e onderdeel van de basisconfectie de zijkanten van het gordijn afgewerkt. Dit gebeurt met een zijzoom van 2.5 cm of een zijzoom van 3 cm breed. Bij overgordijnstoffen hanteert Woko een zijzoombreedte van 3 cm en bij vitrage- en inbetweenstoffen wordt een zijzoombreedte van 2.5 cm gehanteerd. Net zoals bij het vaststikken van de onderzoom wordt ook hierbij gebruik gemaakt van 2 stikmethodes, de blindsteekmethode bij overgordijnstoffen en de doorsteekmethode bij vitrage-, inbetween- en pvc-achtige stoffen. Tevens wordt de kleur van het garen aangepast aan de gordijnstofkleur.
Bovenzoom
De 4e fase van de basisconfectie bestaat uit het afwerken van de bovenkant van het gordijn door middel van een bovenzoom. Als er gekozen wordt voor een gordijn met plooien, ringen of lussen, wordt de bovenzoom voorzien van een enkele zoom met verstevigingsband. Als voor een gordijn met schuifzoom gekozen wordt, wordt er een dubbele zoom met inslag toegepast. De hoogte van de bovenzoom is afhankelijk van de gebruikte stof en de gekozen wijze van ophanging. Hiernaast vindt u een tabel met verschillende gehanteerde hoogtes.
Net zoals bij het vaststikken van de onderzoom en zijzomen wordt ook hier gebruik gemaakt van 2 stikmethodes, de blindsteekmethode bij overgordijnstoffen en de doorstikmethode bij vitrageen inbetweenstoffen. Tevens wordt de kleur van het garen aangepast aan de gordijnstofkleur.
Hoekafwerkingen
Het complete basisgordijn kent 4 hoeken die afgewerkt dienen te worden. Die 4 hoeken worden met een doorstik steek dicht gestikt. Daarvoor wordt een transparante garenkleur gebruikt.
Gordijnband
De belangrijkste functie van gordijnband is het verstevigen van de bovenkant van het gordijn, waardoor er een strakkere en mooie uitstraling ontstaat. Tevens zijn gordijnen voorzien van gordijnband beter te confectioneren.
Gordijnband is vrijwel voor elke confectiemethode geschikt. U vindt gordijnband zeker terug in gordijnen voorzien van plooien, ringen of lussen. (zie tabel in hoofdstuk Basisgordijn, hier wordt aangegeven welke bandhoogte in het gordijn standaard wordt toegepast).
Exclusievere uitstraling
Gordijnband is in verschillende hoogtes te verkrijgen. Door het toepassen van een hogere bovenkant krijgt een gordijn een exclusievere uitstraling. Woko werkt met bandhoogtes van 6, 8, 10 en 15 cm.
Verschillende kleuren
Standaard verwerkt Woko wit gordijnband. Optioneel kan er ook gekozen worden voor ecru, lichtgrijs of zwart.