Gordijnen met ingestikte plooien

Gordijnen kunnen op verschillende manieren voor het raam worden geplaatst. Veelal worden de gordijnen met ingestikte plooien aan een gordijnrail gehangen. Deze manier is de meest gebruiksvriendelijke manier. De haken in de gordijnen hangen in runners die vervolgens soepel door de gordijnrail te verplaatsen zijn. De ingestikte plooien maken dat het gordijn met veel volume voor het raam hangt.

Wanneer de gordijnen in een strak, modern interieur hangen komen gordijnen met een enkele plooi goed tot hun recht. Hangen de gordijnen in een wat meer landelijke stijl dan past een gordijn met vlinderplooien beter. Zo is er voor elke stijl en interieur een passende plooi.

Plooien

Breedte maat

De breedte maat of de geplooide breedte is de afstand tussen de eerste en de laatste plooi. De twee zijkanten van 2,5 cm of 3 cm worden niet bij de breedte meegerekend. Er wordt geen rekening gehouden met extra breedte in verband met het beter sluiten van het gordijn.

Plooi diepte

De plooidiepte is de grootte van de plooi zoals deze naar voren steekt. Deze diepte is ongeveer 3 cm.

Plooi afstand

De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.

Gelijke plooien

De plooi diepte en de plooi afstand worden even groot gemaakt in een gordijn. Bij meer gordijnen in dezelfde ruimte kunnen per gordijn de plooidieptes verschillen. Kies hier voor de optie gelijke plooi in alle gordijnen. Woko knipt een deel van de baan stof weg, omeen gelijk%meters stof te krijgen in alle gordijnen.

Plooitoeslag

De plooitoeslag is de extra stof die nodig is om in het gordijn plooien te stikken. In de onderstaande tabel vindt u het totale percentage stofverbruik per plooikeus en hierbij wordt verschil gemaakt tussen overgordijnen en vitrage.

Maken van de plooien

De plooien worden machinaal in de bovenzoom ingestikt. Het garen waarmee de plooi gestikt wordt is transparant van kleur. Hiermee wordt de kleur van het gordijn overgenomen door de
transparantie van het garen. Gordijnen die een uni primaire kleur hebben zoals rood, blauw, geel worden gestikt met een rode, blauwe of gele kleur garen.

Enkele plooi

Bij toepassing van een enkele plooi hangt het gordijn met een minimale plooivorming voor het raam.

Vlinderplooi

Gordijnen met een vlinderplooi hangen door meer stofverbruik met een mooie plooival voor het raam.

Triplooi

Hierdoor ontstaat er een zeer rijk gordijn. Er wordt hier ook het maximale stofverbruik toegepast.

Bokaalplooi

Deze plooi is gevuld waardoor er een vorm van een bokaal ontstaat.

Stolpplooi met tussenruimte 250%

Hier liggen de plooien met een tussenruimte plat tegen het band waardoor een geringe doorkijk ontstaat en wanneer het gordijn onder de rail wordt geplaatst met een hoofdje 0 tot 0.5 cm toch het gordijn te verschuiven is.

Stolpplooi zonder tussenruimte 300%

Hier liggen de plooien zonder tussenruimte plat tegen het band. Dus plooi aan plooi. Hier is het gordijn niet te schuiven.

Studioplooi met tussenruimte 300%

Hier liggen de plooien met een tussenruimte plat tegen het band. De tussenruimte ontstaat doordat de stof 300% terug gevouwen is achter de plooi. Ondanks de 300% stofverbruik is het gordijn toch te verschuiven wanneer het gordijn onder de rail wordt geplaatst met een hoofdje 0 tot 0.5 cm.

Enkele retourplooi

Door een extra plooi die in het midden van de tussenruimte aan de achterkant van het gordijn wordt aangebracht, vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Het gordijn moet hier onder de rail geplaatst worden. Door het harmonica-effect ontstaat er een minimale pakket breedte.
Rail breedte + 10% voor de plooival = breedte maat gordijn.

Vlinder retourplooi

Door een extra plooi die in het midden van de tussenruimte aan de achterkant van het gordijn wordt aangebracht, vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Het gordijn moet hier onder de rail geplaatst worden. Door het harmonica-effect ontstaat er een minimale pakket breedte.
Rail breedte + 10% voor de plooival = breedte maat gordijn.

Haken

Aan de achterkant van de plooi wordt een haak bevestigd waarmee het gordijn aan de rail wordt gehangen. Er zijn meerdere soorten haken voor verschillende toepassingen.

Kunststof haak

Deze haak wordt machinaal in de plooi meegestikt. Het hoofdje is verstelbaar. De haak is niet geschikt voor stolpplooi en studioplooi. De kunststofhaak is leverbaar in de maten 6, 8, 10 cm. Welke hoogte van de haak wordt toegepast is afhankelijk van de keus van de hoogte van het gordijnband.

Metalen prikhaak

Deze haak wordt in het stiksel van de plooi geprikt. Wordt toegepast bij stolpplooi en studioplooi.

Duplo haak

Deze haak wordt in combinatie geleverd met plooiband.
Maakwijze: op het gordijn wordt plooiband gestikt en losse duplo haken worden erbij geleverd. De duplo haak is in metaal of kunststof te verkrijgen.

Hoofdje

Met het hoofdje wordt bedoeld: de afstand van bovenkant haak tot de bovenkant van het gordijn. Hierdoor wordt de rail waar het gordijn aan hangt bedekt. Daardoor is de rail niet zichtbaar wanneer de gordijnen dicht zijn.

De afstand is per rail type verschillend. Het hoofdje kan per 5 mm versteld worden. 0 - 0,5 - 1 - 1,5 - 2 - 2,5 - 3 - 3,5cm.